Thursday, October 13, 2011

Mula Dengan Impian Kecil

Aku memberitahu diriku. Mulakan mencapai impian yang kecil-kecil dan teruskan untuk mencapai impian yang lebih dari yang kecil itu sehinggalah mencapai impian yang besar-besar.


Kalau impian memiliki basikal lipat Dahon Speed TR seperti di atas ni, bukan impian kecil ni. Ini besar sebab harganya besar..muahahaha..

Apatah lagi basikal Dahon Vector20 yang berwarna merah hitam seperti ini..ahhh.Namun, impian itu harus dikecilkan supaya ia mampu untuk dicapai. Mula mencari basikal biasa-biasa saja. Jika kita sentiasa meletakkan syarat yang tinggi ke atas kemahuan diri kita sendiri, kita tidak akan mencapai impian sendiri. Jadi longgarkan syarat dan mudahkan menerima sesuatu yang kurang daripada kehendak diri. Kita masih boleh mencapainya. Apa yang paling penting, adalah makna impian itu tercapai. Jadi, aku sedang 'mengusha' basikal. Biarlah ia tidak se 'vector 20' atau 'speed tr', hahaha..tetapi cantik di mata hati ku. Seperti basikal di bawah ini, tak pasti siapa pemiliknya, yang pasti dia tinggal di Marrakech dan gambar basikalnya dipaparkan oleh blogger bernama Maryam ini. Sangat cantik.'Beautiful indeed'.Picture Source: http://moroccanmaryam.typepad.com/my_marrakesh/2011/05/marrakech-and-a-tale-of-a-beautiful-weekend.html

Dan bercakap tentang Marrakech, aku sudah lama jatuh cinta dengan Morocco. Impian besar yang disimpankan sejak lama. Dan menonton rancangan Jamie Oliver Does Marrakech sedikit sebanyak mengubat rindu. Arghh...atau semakin merindu untuk menjejak kaki ke sana.Bazar mejual rempah di Marrakech antara daya menarik...salah satu sebab mengapa harus ke sana. Gila rempah..hahaha..Dan makan malam di Marrakech. Morocco seperti sebuah misteri yang tersimpan tetapi disingkap keindahannya dengan keenakan makanannya. Begitulah yang selalu ku baca. Mungkin aku akan tiba atau mungkin juga aku tidak akan tiba langsung ke Morocco. Impian besar yang ku simpan sejak lama.

Tak mengapa yang penting aku mula menulis..haha seperti bayi yang baru menapak dan mahu berlari. Ada masa nanti, mahu ku tuliskan pengalaman menjejak kaki ke Nigeria pula. Miahahahaa..

1 comment:

SweetMelody said...

Good evening! thank you for your visit to my blog and for your very kind message, I really appreciate!
Yes actually I write some poems, and also on my blog, all images are my own creations!
I like your blog and also your Write, I can read the Malays, with the translator google.
Been to Paris and France? I also see Marrakech in Morocco, is a city I know well, to have been time and again on vacation.
I hope we will have the opportunity to talk to us!
friendly
Chris
.*.*.*.*.*.╔╦═╦╦═╦═╦═╦═╗__ /l、
.*.*.*.*.*.║╔╝║║╚╣╚╣═╣╚╣_(゚、 。 7
.*.*.*.*.*.║╚╗║╠╗╠╗║═╬╗║_l、 ~ヽ(´¨
.*.*.*.*.*.╚╝╚╩╩═╩═╩═╩═╝...じしf_, )ノ❤

http://sweetmelody87.blogspot.com/


http://joyeux-noel-sweetmelody.blogspot.com/