Wednesday, February 08, 2006

Puisi dan Artikel Dicari: Mengenang Dato' Onn Jaafar, Pengasas Negara Bangsa

Dato' Onn JaafarKepada teman-teman dan pengunjung blog,

Pak Ismail Adnan sedang mencari puisi (sajak) dan artikel bagi sebuah projek - Dato' Onn Pengasas Sebuah Negara Bangsa.

Kerajaan Negeri Johor dan Arkib Negara akan menerbitkan sebuah buku berkaitan dengan Dato' Onn Jaafar sebagai pengasas negara bangsa. Buku tersebut terbahagi kepada dua bahagian iaitu antologi puisi dan penulisan artikel. Buku ini diterbitkan untuk bacaan pelajar sekolah dan bakal diedarkan pada bulan Ogos 2006 semasa pelancarannya di Arkib Negara bersama pelajar-pelajar daripada 10 buah sekolah berasrama penuh.

Puisi hendaklah berkisar tentang Dato' Onn - perjuangannya, gagasannya, saranannya, pemikirannya, kehidupannya dan sebagainya.Insya-Allah, kalau sesuai, puisi tersebut akan diterbitkan.

Pak Mail juga berminat jika ada tulisan asli tentang Dato' Onn untuk diterbitkan sama dalam kumpulan tulisan-tulisan tentang Dato' Onn. Penulisannya tak perlu akademik sebab untuk bacaan pelajar-pelajar.

Hantar selewat-lewatnya akhir bulan April ni. Lagi cepat lagi bagus. Oleh kerana projek ini bukan projek perniagaan, penyajak yang sajaknya disiarkan mungkin hanya dihadiahkan senaskah dua antologi berkenaan atau seringgit dua kalau ada peruntukan, begitu juga dengan artikel.

Jika terjumpa mana-mana sajak tentang Dato' Onn yang sudah diterbitkan, sila e-melkan sajak tu kepada Pak Mail, lengkap dengan nama penyajak, tarikh keluaran, nama penerbitan dan sebagainya.

Kepada teman-teman dan para pengunjung blog yang berminat boleh emelkan karya tersebut kepada pak mail di isbiha@hotmail.com

Pak Mail juga boleh dilawati di www.isbiha.blogspot.com dan yang terbaru di www.onnjaafar.blogspot.com


Ariyatna Adreuarsa
9 januari 2005