Wednesday, August 30, 2006

Kembara ke Negeri SiamAku kembara ke Chiang Mai dan Chiang Rai, Negeri Siam. Melihat negeri orang, semakin jauh perjalanan semakin luas pemandangan. Semakin luas pemandangan, semakin banyaklah pengalaman. Ini Alan, pemandu pelancong berbahasa Inggeris yang kadang-kadang aku tidak faham sebutannya.


Bendera raja dipasang sana-sini sempena ulangtahun kelahiran ibu kepada Negeri Siam ini. Permaisuri Siam adalah ibu kepada semua rakyat Thailand.


Permaisuri Thailand mempunyai lambang dan warna dirajanya sendiri iaitu warna biru.Pergi ke Shinawatra Thai Silk. Kedai sutera Thai eksklusif ini milik keluargaThaksin Shinawatra, Perdana Menteri Thailand.
Shinawatra Thai Silk dimulakan oleh ayah Thaksin pada tahun 1929 dengan membawa kepakaran dari negeri China. Keluarannya tidak terhad kepada kain, tetapi juga koleksi baju lelaki dan wanita daripada pakaian kerja, santai hingga ke baju tidur, juga barangan perhiasan rumah seperti sarung bantal kusyen, lapik meja dll. Semuanya cantik-cantik dan mahal-mahal belaka. Orang perempuan kelabu mata.Aku patut kembara dengan kuda semberaniku, tidaklah bermasalah macam ni. Bas semput kerana hendak ke Chiang Rai perjalanannya memanjat gunung. Perjalanan diteruskan sejam kemudian, setelah pemandu menyejukkan enjin dengan air sungai.Sampai di Chiang Rai jam 9.30 malam, kami menginap di hotel Inn Come. Selesai perjalanan satu hari. Esok, kembara akan berlangsung lagi.

Catatan ini dibuat pada 10 Ogos 2006, perjalanan hari pertama dari lapangan Terbang Chiang Mai ke Chiang Rai.

No comments: